<
No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Muránsky salaš už predáva aj z vlastnej dodávky. Na kúpu muránskeho syrca je poradovník

MURÁŇ – Muránsky salaš zaviedol pre svojich zákazníkov novinku. Svoje produkty bude ponúkať aj na rôznych podujatiach formou predaja z upravenej dodávky. My sme ich stretli na ich úplne prvom predajnom výjazde počas soboty 18. septembra 2021.

Zákazníci si naše výrobky môžu kúpiť buď priamo na salaši, alebo v obchodíkoch, ktoré sú zverejnené na našej stránke. Najnovšou formou je táto dodávka, vďaka ktorej chceme byť bližšie k ľuďom. Chceme s ňou navštevovať rôzne festivaly. Dnes to boli naše prvé akcie, dopoludnia v Tisovci na Dňoch mesta a popoludní v Lehote nad Rimavicou,“ uviedla pre Rimava.sk obchodná zástupkyňa Katarína Bencová.

Muránsky salaš je situovaný v lokalite Korimovo nad horským sedlom Dielik v katastri Muránskej Lehoty a funguje zhruba päť rokov. „Bola to myšlienka mladých ľudí, aby sa zachovala tradícia skutočných tradičných výrobkov zo stopercentného ovčieho mlieka - aby to neboli ‚miešanice‘ ovčieho a kravského mlieka,“ vysvetlila Bencová.

Článok pokračuje pod reklamou


Počas koronakrízy sa salaš zameral na rozvoz a malé obchodíky. Podarilo sa im tak nielen prežiť a dokonca sa aj trochu rozvíjať. Museli sme niečo vymyslieť, veď ovečkám nevysvetlíme, že je koronakríza a nedojíme. Bolo teda potrebné zabezpečiť, ako zužitkovať celú výrobu, inak by sme boli nútení všetko zlikvidovať,“ načrtol vedúci salaša Peter Pačesa.

Salaš poskytuje v závislosti od aktuálnej sezóny prácu štyrom až piatim ľuďom. Lúky v jeho okolí spása zhruba 200 oviec a 50 jariek, teda mladých ovečiek. Podľa zástupcu majiteľky salaša Ivana Ďuďáka je najväčší záujem o muránske produkty v Bratislave, kde toho predajú najviac. „Naše výrobky tam idú nielen do reštaurácií a obchodov, ale aj do hotelov,“ ozrejmil.

Exkluzívnym a veľmi žiadaným produktom salaša je muránsky syrec. Ide prakticky o syr typu klenovecký syrec s tou istou výrobnou receptúrou, ale s iným obchodným názvom. Oproti iným syrovým výrobkom je jeho príprava časovo veľmi náročná, keďže musí zrieť niekoľko mesiacov.

Záujem oň je taký, že zákazníci si ho nemôžu len tak bežne kúpiť, ale musia sa naň zapísať do poradovníka. „Vyrábame ho u nás na salaši už tri roky a dá sa povedať, že je to už zavedený výrobok, aj keď to ešte nie je úplne v tom štádiu, ako by sme chceli,“ uviedol Ďuďák.

V lokalite Korimovo bol pred niekoľkými desaťročiami salaš, ten však zanikol a súčasný vznikol prakticky na zelenej lúke. Podľa Ďuďáka si toto miesto vybrali pre jeho vhodnosť na pasenie oviec a bonusom je jeho krása a úchvatné výhľady.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross